Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Επιστημονική έρευνα για τις γάτες ίσως καταρρίπτει το μεγαλύτερο μύθο για τη σχέση τους με τους ανθρώπους

Οι λάτρεις των σκύλων καυχιούνται πως οι σύντροφοί τους είναι πολύ δεμένοι μαζί τους, λατρεύουν τη συντροφιά τους και κατακεραυνώνουν τις γάτες ως ζώα που στην πραγματικότητα θέλουν να είναι ανεξάρτητα, είναι ενστικτωδώς εγωίστριες, αλλά έχουν ανάγκη τον ιδιοκτήτη τους. 


Όμως μια νέα μελέτη έρχεται να καταρρίψει τη θεωρία αυτή και ισχυρίζεται πως οι γάτες δεν συμπαθούν τους ανθρώπους απλά επειδή τους προσφέρουν τροφή. Οι γάτες εκτιμούν, θέλουν και επιδιώκουν τη συντροφιά των ανθρώπων, ισχυρίζονται οι ερευνητές από το Oregon State University.  

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες και αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι γάτες απολαμβάνουν την ανθρώπινη παρουσία, περισσότερο και από το φαγητό.   Διαλύοντας τη φήμη ότι οι γάτες είναι αντικοινωνικές, τα ζώα που συμμετείχαν στην έρευνα πέρασαν μια σειρά δοκιμασιών για να αποδείξουν αυτό που επιλέγουν σε διαφορετικές καταστάσεις.   

Οι ερευνητές πήραν αρχικά 50 γάτες από καταφύγια και σπίτια και τους στέρησαν για αρκετές ώρες την τροφή, την ανθρώπινη επαφή, την επαφή με οσμές και τα παιχνίδια τους.   Στη συνέχεια κλήθηκαν να έρθουν ξανά σε επαφή με τα τέσσερα βασικά ερεθίσματα και οι περισσότερες επέλεξαν την ανθρώπινη επαφή.   Mόλις το 37% των γατών που συμμετείχαν στη δοκιμασία αυτή επέλεξαν το φαγητό ενώ πάνω από το 50% έδειξαν κατευθείαν προτίμηση στην ανθρώπινη επαφή.   

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως οι γάτες είναι περίπλοκα ζώα ως προς την κοινωνικοποίησή τους, αλλά αυτό το πρώτο εύρημα που προέκυψε είναι πολύ σημαντικό για τη λύση του γρίφου της γατίσιας ψυχολογίας. Οι δοκιμασίες θα συνεχιστούν με τη συμμετοχή νέων ζώων και ανάλογα πειράματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου