Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Βραχυκεφαλικές φυλές.

Είναι γνωστό πως οι σκύλοι που ανήκουν στις βραχυκεφαλικές φυλές όπως French Bulldog, Boxer, Shih-tzu, Pug, Boston Terrier, English Βulldog και άλλα, μαζί με την χαρακτηριστική κοντή μουσούδα, κληρονομούν και πολλές άλλες ιδιαιτερότητες που δυσκολεύουν την ζωή τους.

Βλέποντας την εξέλιξη που έχουν οι βραχυκεφαλικές φυλές σκύλων, οι άνθρωποι της κλινικής «Valley Vets» αποφάσισαν να πάρουν θέση. Η 4 κλινικές της «Valley Vets» προσφέρουν κτηνιατρικές υπηρεσίες για πάνω από 60 χρόνια στην περιοχή των South Wales και οι εμπειρίες τόσων ετών ώθησαν τους στην παρακάτω δήλωση:
Η κλινική ομάδα αποφάσισε να μην προωθήσει, να μην βοηθήσει, την μελλοντική αναπαραγωγή σκύλων που ανήκουν στις βραχυκεφαλικές φυλές. Να μην βοηθήσει στην αναπαραγωγή σκύλων με κοντές μουσούδες, όπως το Γαλλικό Μπουλντόγκ, το Παγκ και το Αγγλικό Μπουλντόγκ.
Η απόφασή θα επανεξεταστεί μόλις η ομάδα εργασίας του Kennel Club και το Brachycephalic Working Group αναθεωρήσουν τα τρέχοντα πρότυπα φυλής και εφαρμόσουν αλλαγές για την καλύτερη υγεία των φυλών αυτών.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι:
  • Δεν προσφέρουμε πλέον προγεννητικές εξετάσεις σε θηλυκά σκυλιά που ανήκουν στις βραχυκεφαλικές φυλές.
  • Δεν θεραπεύουμε πλέον τη στειρότητα στις βραχυκεφαλικές φυλές.
  • Η ομάδα θα συμβουλεύει έντονα τους υποψήφιους γονείς κατοικίδιων ζώων ενάντια στην αγορά κουταβιών που ανήκουν στις βραχυκεφαλικές φυλές.
  • Δεν θα χρησιμοποιήσουμε ούτε θα εγκρίνουμε τη χρήση βραχυκεφαλικών φυλών σε οποιαδήποτε μορφή διαφήμισης.
Ωστόσο, ένα κουτάβι, ή ένα σκυλί, που ήδη ανήκει σε κάποιον και αγαπήθηκε από τον ιδιοκτήτη και γονέα του, θα έχει όλη την κτηνιατρική φροντίδα και την αμέριστη προσοχή που χρειάζεται και αξίζει. Σίγουρα δεν θα κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα στους σκύλους ασθενείς μας.
Η ομάδα αισθάνεται πως η τεράστια τρέχουσα ζήτηση για βραχυκεφαλικά κουτάβια προκαλεί μια κτηνιατρική κρίση υγείας, η οποία θα επιδεινωθεί καθώς τα σημερινά κουτάβια και τα νεαρά σκυλιά θα μεγαλώνουν και θα γερνούν. Οι φιλοζωικές οργανώσεις γίνονται ήδη αποδέκτες μιας πληθώρας βραχυκεφαλικών σκύλων. Το Battersea Dogs and Cats Home παρουσίασε αύξηση κατά 288% στον αριθμό των Γαλλικών Μπουλντόγκ που του παραδόθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Στην περίπτωση των βραχυκεφαλικών σκύλων, η επιλογή ενός πεπλατυσμένου σχήματος προσώπου, μια κοντή μουσούδα, οδήγησε ακούσια σε προβλήματα υγείας σε ένα σημαντικό ποσοστό. Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν:
  • Ανατομικά ελαττώματα του ανώτερου αναπνευστικού, που προκαλούν δυσκολίες στην αναπνοή – Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS).
  • Επαναλαμβανόμενες και επίμονες λοιμώξεις του δέρματος που σχετίζονται με τις πτυχές του δέρματος.
  • Ασθένειες των οφθαλμών.
  • Αδυναμία φυσικής γέννησης (απαιτείται καισαρική τομή).
  • Η νόσος της σπονδυλικής στήλης, η οποία μπορεί να σχετίζεται ή όχι, με την ύπαρξη μιας «βιδωτής», «στριφτής» ή μικρής ουράς.
Η μείωση και η εξάλειψη αυτών των προβλημάτων υγείας αποτελεί ένα κοινό στόχο  όλων όσων ενδιαφέρονται για τα σκυλιά, την υγεία και την ευημερία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου