Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019



ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΩ ΤΙΣ ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΓΑΤΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΟΥ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

Τρόπος 1 – Δωρεάν αλλά με αρκετή προσωπική προσπάθεια και χρόνο

Α. Παίρνετε τηλέφωνα, στέλνετε επιστολές ζητώντας αριθμό πρωτοκόλλου και γενικά τους γίνεστε στενός κορσές – στους αρμόδιους του Δήμου. Σύμφωνα με τον 4039 και τον 4235, οι Δήμοι ΟΦΕΙΛΟΥΝ να στειρώνουν δωρεάν τα αδέσποτα της περιοχής τους. Ο νόμος δεν διευκρινίζει ούτε σκυλιά ή γάτες ούτε αρσενικά ή θηλυκά. Συνεπώς ισχύει για ΟΛΑ.

Αν σας πουν πως «δεν υπάρχουν κονδύλια», κλείστε ραντεβού με τον Δήμαρχο, μαζέψτε κι άλλους φιλόζωους και απαιτήστε να δοθούν κονδύλια για στειρώσεις. Για τα πανηγύρια τους μια χαρά τα βρίσκουν τα χρήματα. Για τα αδεσποτάκια ζορίζονται – απλά γιατί οι δημότες δεν πιέζουν αρκετά και με κάθε τρόπο.

Μερικές ιδέες πίεσης: Επιστολές ξανά και ξανά, πάντα με Αριθμό Πρωτοκόλλου, προς κάθε υπεύθυνο: Δήμαρχο, Περιφέρεια, Αντιδήμαρχο Πρασίνου ή Περιβάλλοντος, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (!!!), Εισαγγελέα Ζώων, Πρωθυπουργό.  Ραντεβού με Δημάρχους και Αντιδημάρχους (να θυμάστε πως όσο περισσότεροι φιλόζωοι μαζευτείτε τόσο πιο προσεκτικά θα σας ακούσουν). Οχλήσεις σε Δημάρχους/Αντιδημάρχους σε κάθε ευκαιρία και δημόσια (τηλεόραση, Δημοτικά Συμβούλια, εκδηλώσεις ακόμη και άσχετες με τα ζώα κλπ.). Αν κωφεύουν, μη διστάσετε να υψώσετε τους τόνους, στα πλαίσια του νόμιμου πάντα: για παράδειγμα, αν απειλήσετε πως την επόμενη γέννα θα τους την πάτε σε κούτα στο Δημαρχείο μαζί με 2-3 κανάλια της τηλεόρασης ώστε να υπάρχουν μάρτυρες και να μην τα εξαφανίσουν… κανείς δεν θα σας κατηγορήσει για απειλή, επειδή απλά τα αδέσποτα είναι υποχρέωση του Δήμου και όχι δική σας.

Στόχος είναι να σας «δώσουν» έγκριση για έναν αριθμό δωρεάν στειρώσεων σε κτηνίατρο με τον οποίο συνεργάζεται ο Δήμος.

Β. Εντοπίζετε, επικοινωνείτε, οργανώνετε κι άλλους φιλόζωους της γειτονιάς σας. Καλοί υποψήφιοι είναι κυρίως οι ταιστές των αδέσποτων, οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων, άτομα που γνωρίζετε πως ασχολούνται με εθελοντισμό ή με τα κοινά, νέοι άνθρωποι με ευαισθησίες (π.χ. μία γειτόνισσα που σταματάει να χαϊδέψει το σκυλάκι σας όταν το βγάζετε βόλτα).

Γ. Εντοπίζετε και επικοινωνείτε με φιλοζωική οργάνωση ή ομάδα της περιοχής σας, ζητώντας να σας δανείσουν παγίδα και κλουβιά και να σας «εκπαιδεύσουν» στο πιάσιμο γάτας. Σε αρκετές περιπτώσεις θα σας διαθέσουν έναν εθελοντή για τις πρώτες προσπάθειές σας, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, δεδομένου ότι στην Ελλάδα ο εθελοντισμός είναι πιο σπάνιος και από τον χρυσό… Στα 1000 τηλέφωνα που δέχεται μία φιλοζωική οργάνωση, τα 998 είναι εκκλήσεις για βοήθεια και μόνο τα 2 για εθελοντική προσφορά – με ένα 90% αυτών να υπαναχωρούν πριν κλείσει χρόνος…

Δεν περιγράφω τον τρόπο πιασίματος για δύο λόγους: ο πρώτος είναι πως είναι ευκολότερο να σας τον δείξει κάποιος από κοντά, ανάλογα με την παγίδα που θα χρησιμοποιήσετε. Ο δεύτερος είναι πως μπορεί να διαβάσουν και κακόβουλοι, ανώμαλοι κλπ. που θέλουν να αιχμαλωτίσουν γάτες για άλλους λόγους.

Δ. Κάντε καταμέτρηση των αστείρωτων ζώων. Σε αυτό θα βοηθήσουν σημαντικά οι ταιστές που έχετε «στρατολογήσει». Μετρήστε θηλυκά από 5 μηνών και πάνω, αρσενικά από 6-7 μηνών και πάνω και μωρά (θηλυκά – αρσενικά μικρότερης ηλικίας). Οι 2 πρώτες κατηγορίες μπορούν να στειρωθούν άμεσα. Προτεραιότητα δίνουμε πάντα στα θηλυκά (για λόγους αριθμών γεννήσεων και μόνο). Αν σε οποιαδήποτε φάση διαπιστώσετε πως κάποιο θηλυκό εγκυμονεί, περνάτε στον Τρόπο 2 επειγόντως, μόνο για το συγκεκριμένο θηλυκό. ΜΗΝ αναβάλετε την στείρωση της εγκύου σε καμία περίπτωση – είναι απόλυτα ασφαλής και σκεφτείτε τι θα περάσουν τα μωρά αν γεννηθούν.

Ε. Μόλις πάρετε την έγκριση από το Δήμο, οργανώνετε την επιχείρηση: Θα χρειαστείτε 2 βοηθούς στο πιάσιμο, κονσέρβες – σαλάμια – κασέρι – ψάρια για την παγίδα, πανιά για να σκεπάσετε τα κλουβιά με τα ζώα που πιάσατε, 1 μπάνιο ή αποθήκη ή άλλον χώρο όπου θα μείνουν τα ζώα για ένα βράδυ στα κλουβιά τους, 1 αυτοκίνητο για να τα μεταφέρει στον χώρο διανυκτέρευσης και στον κτηνίατρο την επόμενη μέρα, δεματικά για να ασφαλίσετε τα κλουβιά, εφημερίδες για να στρώσετε μέσα στα κλουβιά πριν βάλετε τα ζώα, έναν φακό, αυτοκόλλητες ετικέτες όπου θα γράψετε από ποιο σημείο πιάσατε το ζώο και το τηλέφωνό σας.

Το πιάσιμο γίνεται συνήθως αργά το βράδυ ώστε να μην υπάρχει πολλή κίνηση στους δρόμους και να ξεθαρρέψουν τα ζωάκια. Ζητάτε από τους ταιστές να μην ταΐσουν 24-48 ώρες πριν την «επιχείρηση».

ΣΤ. Όταν πάτε τα ζώα στον κτηνίατρο, υπενθυμίστε του και επιμείνετε να «κόψει το αυτάκι». Αυτό (το κόψιμο ενός μικρού τμήματος στο ένα αυτάκι που γίνεται όσο το ζώο είναι ναρκωμένο για τη στείρωση) είναι το διεθνές σημάδι για να μπορεί καθένας εύκολα να διακρίνει από απόσταση αν μία γάτα είναι στειρωμένη και έχει σώσει πολλά ζώα από δεύτερα και τρίτα αναίτια χειρουργεία.

Οι περισσότεροι κτηνίατροι κρατούν στο ιατρείο τους τα ζώα μετά τη στείρωση, 2 νύχτες τα θηλυκά και 1 τα αρσενικά. Διευκρινίστε το και στην περίπτωση που ο γιατρός που θα στειρώσει δεν τα κρατάει, επιστρατεύστε πάλι τον «χώρο διανυκτέρευσης». Μία φορά την μέρα θα χρειαστείτε 1 βοηθό και λίγο χρόνο για να αλλάξετε πάνες στα κλουβιά και να ταίσετε τα ζώα (οι εθελοντές της φιλοζωικής θα σας δείξουν τον τρόπο). Βάλτε τους υγρή τροφή (όχι κροκέτα) σε ένα κουπάκι που θα προσθέσετε λίγο νερό. Ιδανικές γι αυτό είναι οι τετράγωνες συσκευασίες γατοτροφής 80-100 gr.

Σε όλη τη διάρκεια, από το πιάσιμο μέχρι την απελευθέρωση, κρατούμε τα ζώα σε κλουβιά σκεπασμένα με πανιά (σεντόνια κλπ), σε εσωτερικό χώρο με θερμοκρασία όχι πολύ χαμηλή, και ει δυνατόν σε σκοτεινό, ήσυχο περιβάλλον.

Ζ. Απελευθέρωση: καλό είναι να γίνεται το βράδυ. Πριν την απελευθέρωση καλό είναι να βγάζουμε φωτογραφία το κάθε ζώο στο κλουβί του, ώστε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι έχουμε στειρώσει. Πηγαίνουμε το κλουβί με το ζώο στο σημείο όπου το πιάσαμε και ξεσκεπάζουμε το κλουβί χωρίς να το ανοίξουμε. Το αφήνουμε στο έδαφος με την πόρτα να κοιτάει στο πιο ασφαλές σημείο, πχ. πάρκο, αλάνα, πυλωτή, και όσο γίνεται μακριά από δρόμο. Αφήνουμε το ζώο λίγα λεπτά στο κλουβί για να αντιληφθεί πως γύρισε στον χώρο του και μετά ανοίγουμε την πόρτα του κλουβιού.

Αν δανειστήκαμε τα κλουβιά, τα καθαρίζουμε άμεσα εσωτερικά με χλωρίνη, ώστε να είναι έτοιμα για χρήση από τον επόμενο που θα τα χρειαστεί.

Τρόπος 2 – Με λίγα χρήματα και λίγη προσωπική προσπάθεια και χρόνο

Αν βιάζεστε και το οικονομικό δεν είναι το πρόβλημά σας, μπορείτε να παραλείψετε το 1-Α. Εννοείται πως σε περίπτωση που έχουμε έγκυο γάτα, δεν περιμένουμε τον Δήμο. Εναλλακτικά, αν δεν είμαστε πολύ άνετοι οικονομικά, μπορούμε να ζητήσουμε την συνεισφορά των υπόλοιπων φιλόζωων της γειτονιάς που εντοπίσαμε όπως περιγράφεται στο 1-Β και να κάνουμε τις στειρώσεις σταδιακά, πχ. αν βρεθούν 10 άτομα που θα βάζουν 5 ευρώ το μήνα μπορούμε να κάνουμε 2-3 στειρώσεις το δίμηνο.

Επικοινωνήστε με την φιλοζωική οργάνωση της περιοχής σας και ζητήστε να σας συστήσουν έναν έμπειρο, καλό και οικονομικό κτηνίατρο. Είναι πολύ σημαντικό να πάρετε αξιόπιστες συστάσεις ειδικά ως προς τις στειρώσεις για τον κτηνίατρο που θα χρησιμοποιήσετε, δεδομένου ότι έχουν συμβεί τραγικά περιστατικά και κάποια από αυτά είναι στα δικαστήρια.

Οι τιμές για στειρώσεις αδέσποτων γατιών είναι 25-50 ευρώ για τις θηλυκές και 15-25 για τα αρσενικά. Αν σας πουν περισσότερο, απλά φύγετε γιατί πιθανότατα ούτε έμπειρος ούτε φιλόζωος είναι ο συνομιλητής σας…

Προχωράτε με τα βήματα 1-Β έως 1-Ζ που περιγράφονται παραπάνω.

Ακόμη κι αν καταλήξετε στον Τρόπο 2, καλό θα ήταν σε δεύτερο χρόνο να πιέσετε τον Δήμο σας. Μόνο με πολλές «φωνές» μπορούμε να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα με τους Δήμους.

Τρόπος 3 – Δωρεάν και απλά με ένα τηλεφώνημα

Πολλοί φαντάζονται πως έτσι γίνεται, αλλά… Δυστυχώς δεν υπάρχει – ακόμη. Αν θέλετε να υπάρξει στο μέλλον, θα πρέπει ΟΛΟΙ ξεχωριστά ή και σε ομάδες να πιέζετε συνεχώς και με κάθε τρόπο τους Δήμους σας ώστε να διαθέσουν περισσότερα κονδύλια για στειρώσεις και να οργανώσουν καλύτερα τα προγράμματα για τα αδέσποτα. Οι φιλοζωικές οργανώσεις το κάνουν αλλά οι Δήμαρχοι μετράνε ψήφους – δηλαδή από πόσους ΔΗΜΟΤΕΣ και πόσο έντονα άκουσαν μία συγκεκριμένη απαίτηση.

Έφη Δόδουρα
Εθελόντρια
Φιλοζωικό Σωματείο Θεσσαλονίκης «ο Άργος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου