Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Μεθοδευμένο κυβερνητικό σχέδιο εξόντωσης των αδέσποτων και ποινικοποίησης της φιλοζωίας, ξανά μανά…



Νιώθω σα να επαναλαμβάνομαι αλλά τελικά δεν είμαι εγώ. Είναι οι υπουργοί που ναι μεν αλλάζουν αλλά οι αντιλήψεις παραμένουν. Με λίγα λόγια, άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. 

Προσπάθησαν (ξανά) να περάσουν νύχτα τροπολογία που θα νομιμοποιούσε την καταδικαστέα, μέχρι σήμερα, πρακτική κάποιων δήμων να  ξεφορτώνονται τα αδέσποτά (τους) σε απομακρυσμένα δάση και βουνά. Σύντομα θα το κάνουν και με το νόμο.
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα ύπουλο και μεθοδευμένο σχέδιο, καθώς η σύνταξη της σχετικής παραγράφου έγινε χωρίς να ενημερωθούν οι φιλοζωικές ομοσπονδίες και σωματεία της χώρας και “χώθηκε” σε ένα εντελώς άσχετο σχέδιο νόμου. Δυστυχώς, πρόκειται για μια πρακτική γνώριμη στους φιλόζωους και από προηγούμενες κυβερνήσεις. Φαίνεται πώς η ευθύνη, αυτή τη φορά, βαρύνει τον «πράσινο» Γιάννη Τσιρώνη. 
Θα απαγορεύεται να σώζεις αδέσποτα!
Ένα δεύτερο μελανό σημείο της τροπολογίας θέτει εκτός νόμου το έργο περίθαλψης κάθε φιλόζωου ή φιλοζωικού σωματείου. Ξανά μανά, καθώς αντίστοιχες προσπάθειες ποινικοποίησης της διάσωσης αδέσποτων από ιδιώτες και σωματεία έχουν γίνει και στο παρελθόν, από προηγούμενους υπουργούς των ζώων, συνήθως πιο ακαθόριστες ή ασαφείς, και ευτυχώς ουδέποτε εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα από τη δικαιοσύνη.
Η σχετική παράγραφος, που φέρει 4 υπουργικές υπογραφές, αποσύρθηκε προσωρινά από την ψήφιση, όχι επειδή ήταν παράλογη, ούτε επειδή σήκωσε θύελλα αντιδράσεων αλλά επειδή ήταν… ελλιπής. Το γεγονός ότι δεν προέβλεπε προδιαγραφές για «χώρους διαμονής» των ζώων στις απομακρυσμένες χορτολιβαδικές και άλλες πρώην δασικές εκτάσεις  καθιστά αναγκαία μια νέα, πιο λεπτομερή βερσιόν.

Γιατί οι κυβερνήσεις μας μισούν τους εθελοντές;
Αξίζει να τονιστεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που επιμένει να θεωρεί τους φιλόζωους και τα φιλοζωικά σωματεία εχθρούς των αδέσποτων ζώων. Κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά αυτή η προσβλητική για τους εθελοντές αντίληψη φαίνεται να παραμένει βαθιά ριζωμένη στα μυαλά των υπουργών και των «εξιδεικευμένων στο ζήτημα» υπαλλήλων του υπουργείου τους που τους συμβουλεύουν σχετικά.

Φέρτε τα καταφύγια κοντά μας!
Για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχουν δήμοι που έχουν την πρόθεση αλλά αδυνατούν να φτιάξουν δημοτικά καταφύγια, λόγω κάποιων παράλογων διατάξεων του ισχύοντος νόμου, σχετικά με την κατασκευή, αδειοδότηση και λειτουργία καταφυγίων. Ο μόνος τρόπος, να είναι βιώσιμο ένα καταφύγιο θα ήταν να επιτραπεί η αδειοδότησή τους εντός αστικού ιστού, κοντά δηλαδή στους εθελοντές και τους ενδιαφερόμενους να υιοθετήσουν, όπως συμβαίνει στις πολιτισμένες χώρες του κόσμου. Με αυτό τον τρόπο, θα πέσει σημαντικά το κόστος λειτουργίας και θα βελτιωθούν οι συνθήκες παραμονής και κοινωνικοποίησης των ζώων, καθιστώντας τα ζώα καταλληλότερα για υιοθεσία. Παράλληλα η ευκολότερη πρόσβαση όσων ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν ζώα θα οδηγήσει σε περισσότερες υιοθεσίες. Είναι απορίας άξιον ότι ο κύριος υπουργός, αντί να προχωρήσει σε μια τροπολογία του νόμου για τα καταφύγια προς την κατεύθυνση αυτή, προχωράει σε τέτοιες μεθοδεύσεις, και μάλιστα εκ διαμέτρου αντίθετες προς τη μοναδική βιώσιμη λύση.
Καταλογίζουμε σκοπιμότητα στους υπουργικούς συμβουλάτορες που, βαθιά χωμένοι στο υπουργείο, επί δεκαετίες, παλεύουν να οδηγήσουν την φιλοζωία στην παρανομία. Προσπαθούν να καταργήσουν το μοναδικό ανεξάρτητο ελεγκτικό μηχανισμό που θα εμπόδιζε τη μεθοδευμένη επιχείρηση εξόντωσης των ζώων. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Δεν μας θέλετε μέσα στα πόδια σας αγαπημένοι μας υπουργικοί συμβουλάτορες. Λογικό, αφού ολίγον σας κόπτει η ευζωία των ζώων. Ούτε καν αντιλαμβάνεστε γιατί είναι κακό ένας σκύλος να παραμένει αλυσοδεμένος όλη του τη ζωή, ούτε γιατί δεν του φτάνει ένα ξεροκόμματο ψωμί για να επιβιώσει, και φυσικά ποτέ δεν σας πέρασε από το μυαλό ότι για τους σκύλους είναι βασική ανάγκη η καθημερινή συναναστροφή με πραγματικούς ανθρώπους που τους νοιάζονται, τους φροντίζουν και τους αγαπάνε. Όσο για τις γάτες, ούτε λόγος να γίνεται. Ευτυχώς για αυτές, και πάλι τις ξεχάσατε στη σχετική τροπολογία. Τυχερές γάτες…
Όσο για εμάς τους φιλόζωους, αν χρειαστεί, θα πάρουμε τα βουνά κυριολεκτικάκαι θα βγούμε στην παρανομία για να προστατέψουμε τα αδέσποτα ζώα. Και θα αντισταθούμε όσο χρειαστεί, μέχρι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι επιτήδειοι που επί δεκαετίες σκόπιμα ενορχηστρώνουν αυτή την παράλογη αδιάκοπη πολεμική προς τους εθελοντές και προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τη δημοτική αδιαφορία και το δημοτικό ξεπάστρεμα των αδέσποτων ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου